ONUTREGSE TOESTANDEN  is een  onderzoek naar het idealisme in de jaren 70 en begin 80.  Het schetst een ontwikkeling van geweldloos protest naar steeds hardere confrontaties tussen krakers en politie. Is geweld een bijproduct van die confrontaties of wordt het bewust ingezet  door een van beide partijen?


Dat onderzoek vindt plaats adhv  belangwekkende momenten uit deze periode:

De kraak van het 14de eeuwse pand Achter clarenburg 2 pal tegen HC aan, waardoor een brede toegangsweg naar Vredenburg werd verijdeld. De ontregelende acties tegen HC. De woonproblematiek in wijken als  Lombok en de Oosterbuurt die met al zijn vervallen en leegstaande huizen. Het Turkse Nomadenkomitee dat zich niet langer wil laten uitmelken door huisbazen en het gemeentelijk huisvestings-bureau. De kraakacties van Tivoli Tijdelijk die ontaardden in een geweldadig treffen met de hondenbrigades van burgemeester Vonhoff.

Een periode die zijn apotheose vindt in het bos van Amelisweerd, waar de actievoerders het onderspit delven tegen een overmacht aan ME.


ONUTREGSE TOESTANDEN is een documentaire met interviews van de betrokkenen over hun idealisme en hun opvatting over het gebruik van geweld, gecombineerd met archiefmateriaal uit die periode. Het wordt een portret van de specifieke Utregse attitude: hard, op de man af maar ook lollig en speels.


De regisseur Ruud Bakker zal in de film de rol van onderzoeker innemen. Dit doet hij vanuit een archief dat binnenin een baksteen is gevestigd. Adhv het archiefmateriaal en de interviews onderzoekt hij de vraag hoe het idealisme zich ontwikkelt van geweldloos naar verhardend.


De film zal op 28 januari 2012 om 11:30 in het Louis Harttloper Complex in premiere gaan.  Kaarten reserveren via de link:

http://hartlooper.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=3685:premiere-documentaire-onutregse-toestanden&catid=22:evenementen&Itemid=60


info at adapterfilm.nl


Lengte: 55 minuten

Regie: Ruud Bakker

Camera: Hans Jonkhart

Geluid: Andre Hogeslag en Robbert Bleijs

Montage: Ruud Bakker en Andre Hogeslag

Geluidsontwerp: Andre Hogeslag en Ferry van der Werff

HOMEHOME.htmlshapeimage_2_link_0
ONUTREGSE TOESTANDENOnutregse_Toestanden.htmlshapeimage_3_link_0
PRODUKTIESshapeimage_4_link_0
NIEUWSNIEUWS.htmlshapeimage_5_link_0
CONTACTCONTACT.htmlshapeimage_6_link_0
LINKSLINKS.htmlshapeimage_7_link_0
DVDDVD.htmlshapeimage_8_link_0